Menu
-
Menu w opracowaniu.
-
MENU 1 – 158 zł
Zupa – podana indywidualnie
Rosół z trzech rodzajów mięs, z domowymi kluseczkami
Dania główne – serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Roladki z piersi kurczaka z sosem pieczeniowym i młodymi liśćmi szpinaku
Schab faszerowany leśnymi grzybami, podany na musie z dolnośląskich jabłek
Karkówka z pieca z konfiturą z czerwonej cebulki
Filety z dorsza z pomidorami i świeżym tymiankiem
Dodatki do dań głównych
Ryż jaśminowy
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
Frytki
Wiosenne sałatki obiadowe
Desery – serwowany indywidualnie
Sałatka ze świeżych owoców z sosem bananowym
Napoje – w szklanych, litrowych dzbankach
Soki owocowe – 400 ml/os
Woda niegazowana z cytryną i miętą – 400 ml/os
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty
Cena brutto menu przypadająca na 1 osobę –158 zł
-
MENU 2 – 174 zł
Przystawki – podane na półmiskach
Pomidory z serem mozzarella, swieżą bazylią i dresingiem z oliwy extra virgin
Delikatna sałata Okrasy z rukolą i przepiórczymi jajkami
Tortelinki z łososia i zielonych ogórków
Śliwki pieczone w plastrach wędzonego boczku
Sosy i dipy
Pieczywo i masło (masło ziołowe, masło czosnkowe)
Zupa – serwowana indywidualnie
Delikatny krem z pomidorów z ziołowymi grzankami i kleksem kwaśnej śmietany
Dania główne – serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu
Roladki ze schabu faszerowane gruszkami i serem lazur
Filety z kaczki w sosie wiśniowo – pieprzowymGrillowane polędwiczki z dorsza, na pieczonych burakach z żurawiną i rukolą
Dodatki do dań głównych
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
Kasza gryczana z warzywami
Frytki
Kluski śląskie
Wiosenne sałatki obiadowe
Desery – serwowany indywidualnie
Lody waniliowe z ciepłą konfiturą i bitą śmietaną
Patera ze świeżymi owocami
Napoje – w szklanych, litrowych dzbankach
Soki owocowe – 500 ml/os
Woda niegazowana z cytryną i miętą – 500 ml/os
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty
Cena brutto menu przypadająca na 1 osobę – 174 zł
-
MENU 3 – 196 zł
Zupa – serwowana indywidualnie
Delikatna zupa ze strączków cukrowego groszku
Dania główne – podane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Kaczka z pieca z sosem z owoców granatu, podana na gruszkowym musie
Rolady z indyka faszerowane kolorowymi warzywami
Zawijaniec z piersi kurczaka z serem lazur i suszoną żurawiną
Grillowane filety z łososia z aksamitnym sosem śmietanowym i warzywami gotowanymi na parze
Dodatki do dań głównych
Ryż jaśminowy
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynemFrytki
Kluski śląskie
Wiosenne sałatki obiadowe
Desery – serwowany indywidualnie
Lody waniliowe z ciepłą konfiturą i bitą śmietaną
Patera ze świeżymi owocami
Napoje – w szklanych, litrowych dzbankach
Soki owocowe – 500 ml/os
Woda niegazowana z cytryną i miętą – 500 ml/os
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbatyZimna płyta
Deska serów, wędlin i pieczonych mięs
Pomidory z serem mozzarella, sosem pesto i świeżą bazylią
Polska sałatka jarzynowa (z gotowanych warzyw)
Sałatka owocowa z mandarynkami i serem ricotta
Cukinia faszerowana grzybami, zapiekana pod mozzarellą, z sosem pomidorowym
Jajka faszerowane wedzoną szynką, podane z sosem jogurtowym
Sosy i dipy
Pieczywo i masło (masło ziołowe, masło czosnkowe)
Cena brutto menu przypadająca na 1 osobę – 196 zł
-
MENU 1 – na uroczyste spotkanie przedświąteczne
PRZYSTAWKI – podane na półmiskach
Pasztet z królika z musem miętowym
Jajka faszerowane szynką, w sosie śmietanowym
Śledzie w oleju z białą cebulką
Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw
Sałata ogrodowa z grillowanym bekonem
Sosy i dipy
Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe masło ziołowe)ZUPA – serwowana indywidualnie
Barszcz wigilijny z pasztecikiem francuskim
DANIA GŁÓWNE – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Rolada z indyka faszerowana warzywami, z sosem porowym
Karp smażony w maśle orzechowym
Schab faszerowany kminkową kapustą, z sosem musztardowym
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
Kasza gryczana z cebulką i warzywami
Biała kapusta zasmażana, z łuskanym grochem
Domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybamiDESERY – podane na paterach
Wybór ciast świątecznych Okrasy
NAPOJE
Woda niegazowana z cytryną i miętą (w szklanych dzbankach)
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)Cena menu przypadająca na 1 osobę – 154 zł
-
MENU 2 – na uroczyste spotkanie przedświąteczne
PRZYSTAWKI – podane na półmiskach
Pasztet z królika z musem malinowym
Delikatna sałatka z rukolą, serem pleśniowym i winogronami
Ryba w sosie greckim
Śledzie w oleju z białą cebulą, estragonem i kaparami
Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa, z gotowanych warzyw
Sałata ogrodowa z przepiórczymi jajkami i orzechami włoskimi
SOSY I DIPY
Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe masło ziołowe)
ZUPA DO WYBORU – serwowana indywidualnie
Krem borowikowy z groszkiem ptysiowym
albo
Barszcz wigilijny z pasztecikiem francuskim
DANIA GŁÓWNE – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Polędwice z dorsza bałtyckiego z sosem borowikowym
Filety z indyka faszerowane warzywami, z sosem porowym
Karp smażony w migdałowej panierce
Kapusta zasmażana z leśnymi grzybami
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
Kasza kuskus z polewą maślanąDomowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
DESERY – podane na paterach
Wybór ciast świątecznych Okrasy
NAPOJE
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)
Woda niegazowana z cytryną i miętą (podana w szklanych dzbankach)
Dla każdego Gościa lampka szlachetnego WINA (150 ml) – wino podane w karafkach
Cena menu przypadająca na 1 osobę – 177 zł
-
MENU 3 – na uroczyste spotkanie przedświąteczne
PRZYSTAWKI – podane na półmiskach
Tatar z wędzonego łososia podany na zielonych ogórkach
Pasztet z królika z musem żurawinowym
Śledzie po staropolsku, w sosie śmietanowo-jabłkowym
Sałata ogrodowa z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami
Ryba w sosie greckim
Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa, z gotowanych warzyw
SOSY I DIPY
Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe, masło ziołowe)
ZUPA DO WYBORU – serwowana indywidualnie
Zupa rybna z musem z zielonego groszku
albo
Barszcz wigilijny z kiszonych buraków, z grzybowymi uszkami
DANIA GŁÓWNE – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach
Kaczka z pieca z zasmażanymi buraczkami i sosem wiśniowym
Pieczone filety z łososia, na młodych liściach szpinaku, z sosem śmietanowo- czosnkowym
Roladki ze schabu z serem pleśniowym i gruszką marynowaną w miodzie i winie
Karp smażony, z sosem migdałowym
Kapusta zasmażana z leśnymi grzybami
Ziemniaki puree z koperkiem
Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
Kluski śląskie
Kasza pęczak z pieczonymi burakami
Domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
DESERY – na paterach
Wybór ciast świątecznych Okrasy
NAPOJE
zimne napoje podane w szklanych dzbankach, wino w karafkach
Wigilijny kompot z suszu (podany w szklanych dzbankach)
Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)
Woda niegazowana z cytryną i miętą (podana w szklanych dzbankach)
Dla każdego Gościa 2 lampki szlachetnego WINA (300 ml) – wino podane w karafkach
Cena menu przypadająca na 1 osobę – 211 zł
-
KARTA ALKOHOLI – PIWA
Piwo z beczki
Tyskie Klasyczne 0,3 l / 0,5 l – 8 zł /10 zł
Syrop do piwa (malinowy lub imbirowy) – 2 złPiwo w butelkach
Książęce Pszeniczne Złote 0,5 l – 12 zł
Książęce Ciemne Lekkie 0,5 l – 12 zł
Książęce Czerwony Lager – 12 zł
Lech – bezalkoholowe 0,33 l – 10 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WINA CZERWONE
Wybór win czerwonych
Grzaniec Okrasy
kieliszek 150 ml – 14 zł
Wino Domowe, wytrawne – Włochy
karafka 1 l – 68 zł; karafka 0.5 l – 38 złLobos Cabernet Sauvignon, wytrawne – Portugalia
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Storks Merlot, półwytrawne – Mołdawia
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Alazani Valley, półsłodkie – Gruzja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Pirosmani, półwytrawne – Gruzja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Saperavi, wytrawne – Gruzja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WINA BIAŁE
Wino Domowe, wytrawne – Włochy
karafka 1 l – 68 zł; karafka 0,5 l – 38 złPinot Grigio, wytrawne – Włochy
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 złVerduzzo Veneto, półsłodkie – Włochy
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Gewurztraminer, półwytrawne – Alzacja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
Pinot Blanc, wytrawne – Alzacja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 złTsinandali, wytrawne – Gruzja
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 złLobos Sauvignon Blanc, wytrawne – Portugalia
butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WERMUTY
Martini Bianco – Włochy 100 ml – 15 zł
Martini Rosso – Włochy 100 ml – 17 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WINA MUSUJĄCE
André Gallois – Francja – butelka 0,75 l – 89 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WÓDKI
Wyborowa 40 ml – 9 zł
Kosher Exclusive 40 ml – Izrael – 11 zł
Absolut 40 ml – 11 złStumbras 40 ml – Litwa – 10 zł
Finlandia 40 ml – 11 zł
Żubrówka – z trawą żubrową; 40 ml – 10 zł
Żołądkowa Gorzka – tradycyjna lub miętowa; 40 ml – 10 zł
J.A. Baczewski – Stara, lwowska receptura.
Po 72 latach powróciła do Polski; 40 ml – 13 złŚliwowica Podbeskidzka – 50% alkoholu 40 ml – 16 zł
Soplica – Szlachetna biała, Wiśniowa lub Malinowa; 40 ml – 10 zł
-
KARTA ALKOHOLI – LIKIERY
Jägermeister 40 ml – 15 zł
Krupnik złoty 40 ml – 11 zł
Campari bitter 40 ml – 13 zł
-
KARTA ALKOHOLI – TEQUILLA
Olmeca Blanco 40 ml – 21 zł
Olmeca Gold 40 ml – 24 zł
-
KARTA ALKOHOLI – WHISKY
Johnnie Walker Red 40 ml – 12 zł
Johnnie Walker Black 40 ml – 24 zł
Jameson 40 ml – 15 zł
Chivas Regal 40 ml – 24 zł
Jack Daniel’s 40 ml – 17 zł
Ballantine’s 40 ml – 12 zł
-
KARTA ALKOHOLI – BRANDY
Stock 84 40 ml – 13 zł
Metaxa 5* 40 ml – 14 zł
Soberano 40 ml – 12 zł
-
KARTA ALKOHOLI – KONIAK
Hennessy 40 ml – 24 zł
-
KARTA ALKOHOLI – RUM
Bacardi 40 ml – 15 zł
Capitan Morgan Dark 40 ml – 12 zł
-
KARTA ALKOHOLI – GIN
Seagram’s 40 ml – 10 zł
-
MENU – PRZYSTAWKI
Kozi ser na burakach ćwikłowych pieczonych z żurawiną – 29 zł
Tatar z łososia z ogórkiem, cebulką, patisonem i kaparami – 28 zł
Carpaccio z pieczonych buraków z serem solankowym i orzechami włoskimi – 18 złSzaszłyk z grillowanych krewetek z sosem limetkowym – 34 zł
-
MENU – ZUPY
Rosół z kaczki z domowymi kluseczkami – 13 zł
Flaczki jarskie z boczniakami – 17 zł
Żurek wiejski na zakwasie, z jajkiem i białą kiełbasą – 22 zł
Krem z pomidorów, z grzanką z kozim serem – 16 zł
-
MENU – SAŁATY
Sałata Okrasy z kaczą wątróbką i gruszką duszoną w miodzie
i winie (delikatne liście sałat, kacza wątróbka, gruszka duszona w miodzie i winie, ser blue, sos malinowy) – 34 zł
Wykwintna sałata z sosem miętowym (delikatne liście sałat, roszponka, pieczone buraki, ser ricotta, filetowane pomarańcze,
sos miętowy) – 32 zł
Sałata cesarska (sałata rzymska z grillowaną piersią kurczaka, czosnkowymi grzankami, serem Grana Padano i sosem
Cezar) – 33 zł
-
MENU – MAKARONY
Penne z kurczakiem, prażonymi płatkami migdałów i zielonym kalafiorem – 35 zł
Spaghetti bolońskie – 26 zł
-
MENU – PIEROGI
Pierogi ruskie ze śmietaną lub boczkową okrasą – 22 zł
Pierogi z mięsem, omaszczone wędzonym boczkiem – 29 zł
Pierogi ze szpinakiem i polewą maślaną – 26 zł
Pierogi ze szpinakiem i sosem gorgonzola – 34 zł
Wszystkie pierogi są wyrabiane ręcznie przez naszych kucharzy -
MENU – DANIA Z DROBIU
Kacza pierś z czerwoną kapustą, pieczonymi jabłkami i sosem żurawinowym – 46 zł
Rolada z kurczaka faszerowana warzywami, podana z karmelizowaną marchewką – 31 zł
Kaczka z pieca z zasmażanymi buraczkami i sosem
wiśniowym – 47 zł -
MENU – DANIA Z WOŁOWINY
Zraz śląski w sosie pieczeniowym, podany na modrej
kapuście – 43 złBigos polski, wołowo – wieprzowy z wędzonką i suszonymi śliwkami – 29 zł
-
MENU – DANIA Z WIEPRZOWINY
Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym i zasmażaną włoską kapustą – 42 zł
Golonka pieczona w piwie, z duszoną kminkową kapustą, musztardą i chrzanem – 47 zł
Żeberka wieprzowe w sosie tymiankowym, z zasmażaną kiszoną kapustą – 31 zł
Polski kotlet schabowy z kością, na parzybrodzie (parzybroda – kapusta duszona z wędzonym boczkiem) – 33 zł
-
MENU – DANIA Z RYB
Pieczony pstrąg kłodzki faszerowany szpinakiem, kaszą pęczak
i suszonymi pomidorami, podany na grillowanej papryce – 47 złTagliatelle grzybowe, z miruną w panierce sezamowej – 33 zł
Grillowany filet z łososia na szpinaku, z suszonymi pomidorami
i sosem limetkowym – 49 złPolędwica z dorsza bałtyckiego, na pieczonych burakach, z sosem kaparowym – 48 zł
-
MENU – DODATKI
Ziemniaki puree z koperkiem – 6 zł
Pieczone kartofelki Okrasy – 7 zł
Kasza jęczmienna pęczak – 6 zł
Kasza gryczana – 7 zł
Kluski śląskie – 7 zł
Sałata obiadowa (liście sałat, pomidory, ogórki, papryka, cebulka, sos winegret) – 9 zł
Zasmażane buraczki ćwikłowe – 8 zł
Parzybroda (kapusta duszona z wędzonym boczkiem) – 10 zł
-
MENU – DESERY
Jabłecznik podany na ciepło z gałką lodów waniliowych
i bitą śmietaną – 17 złSernik domowy z konfiturą owocową i bitą śmietaną – 17 zł
Lody waniliowe z ciepłą konfiturą i bitą śmietaną – 17 zł
-
MENU – NAPOJE ZIMNE
Coca Cola, Coca Cola Zero, Fanta, Sprite, Kinley
Tonic 0,25 l – 6 złFuzetea: cytrynowa lub brzoskwiniowa 0,25 l – 6 zł
Kwas chlebowy naturalny 0,33 l – 9 zł
Soki Tymbark 0,2 l – pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy, z czarnej porzeczki – 6 zł
Woda mineralna niegazowana
„Kinga Pienińska” 0,33 l / 0,7 l – 6 zł / 10 złWoda mineralna gazowana
„Kinga Pienińska” 0,33 l / 0,7 l – 6 zł / 10 zł -
MENU – NAPOJE GORĄCE
Herbata RichMont – do wyboru: czarna lub smakowa – 9 zł
Rum do herbaty (40 ml) – 12 zł
Kawa Portioli – 10 zł
Kawa espresso – 10 zł
Kawa z mlekiem – 11 zł
Kawa po irlandzku (z 40 ml Whisky) – 19 zł
Kawa Cappuccino – 12 zł
Kawa Latte – 13 zł
-
MENU – DANIA DLA DZIECI
„Cudowna Podróż”
Rosołek z domowymi kluseczkami – 7 zł„Czerwony Kapturek”
Zupka pomidorowa z makaronem – 8 zł„Miś Uszatek”
Pierożki ruskie, podane z gęstą śmietaną – 10 zł„Pasibrzuszek”
Pierożki z mięsem i polewą maślaną – 15 zł„Bolek i Lolek”
Makaron spaghetti z sosem bolońskim – 15 zł„Jaś i Małgosia”
Paluszki drobiowe z kurczaka, podane z puree lub frytkami – 15 zł„Przysmak Królika Baksa”
Kolorowa sałatka obiadowa – 7 zł„Królewna Śnieżka”
Deserek lodowy z ciepłą konfiturą i bitą śmietaną – 10 zł