Menu

  • MENU NR: 1 – 138 zł

    Przystawki – podane na półmiskach

    Pasztet z królika z musem miętowym
    Śledzie w oleju z białą cebulką
    Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa z gotowanych warzyw
    Sałata ogrodowa z grillowanym bekonem
    Jajka faszerowane szynką, w sosie śmietanowym

    Sosy i dipy

    Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe masło ziołowe)

    Zupa – serwowana indywidualnie

    Barszcz wigilijny z pasztecikiem francuskim

    Dania główne – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach

    Domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
    Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
    Biała kapusta zasmażana, z łuskanym grochem
    Rolada z indyka faszerowana warzywami, z sosem porowym
    Karp smażony w maśle orzechowym
    Schab faszerowany kminkową kapustą, z sosem musztardowym
    Ziemniaki puree z koperkiem
    Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
    Kasza gryczana z cebulką i warzywami

    Desery – podane na paterach

    Ciasta świąteczne Okrasy

    Napoje – zimne napoje, w szklanych dzbankach

    Woda niegazowana z cytryną i miętą
    Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)

     

     

    Sprawdź dostępne terminy

    Zarządca – tel.: +48 601 71 11 55
    e-mail: w.lukaszczyk@restauracjaokrasa.pl 

  • MENU NR: 2 – 154 zł

    Przystawki – podane na półmiskach

    Delikatna sałata z rukolą, serem pleśniowym i winogronami
    Ryba w sosie greckim
    Śledzie w oleju z białą cebulą, estragonem i kaparami
    Pasztet z królika z musem malinowym
    Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa, z gotowanych warzyw
    Sałata ogrodowa z przepiórczymi jajkami i orzechami włoskimi

    Sosy i dipy

    Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe masło ziołowe)
    Zupa do wyboru – 
    serwowana indywidualnie

    Krem borowikowy z groszkiem ptysiowym
    albo
    Barszcz wigilijny z pasztecikiem francuskim

    Dania główne – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach

    Domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
    Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
    Karp smażony w migdałowej panierce
    Polędwice z dorsza bałtyckiego z sosem borowikowym
    Filety z indyka faszerowane warzywami, z sosem porowym
    Kapusta zasmażana z leśnymi grzybami
    Ziemniaki puree z koperkiem
    Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
    Kasza kuskus z polewą maślaną

    Desery – podane na paterach,

    Ciasta świąteczne Okrasy

    Napoje

    zimne napoje podane w szklanych dzbankach, wino w karafkach
    Dla każdego Gościa lampka szlachetnego WINA (150 ml)
    Woda niegazowana z cytryną i miętą
    Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)

     

     

    Sprawdź dostępne terminy

    Zarządca – tel.: +48 601 71 11 55
    e-mail: w.lukaszczyk@restauracjaokrasa.pl

  • MENU NR: 3 – 176 zł

    Przystawki – podane na półmiskach

    Sałata ogrodowa z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami
    Ryba w sosie greckim
    Tradycyjna, polska sałatka jarzynowa, z gotowanych warzyw
    Śledzie po staropolsku, w sosie śmietanowo-jabłkowym
    Tatar z wędzonego łososia podany na zielonych ogórkach
    Pasztet z królika na musie żurawinowym

    Sosy i dipy

    Pieczywo mieszane, masło (masło czosnkowe, masło ziołowe)

    Zupa do wyboru – serwowana indywidualnie

    Zupa rybna z musem z zielonego groszku
    albo
    Barszcz wigilijny z kiszonych buraków, z grzybowymi uszkami

    Dania główne – gorące potrawy serwowane na niewielkich, podgrzewanych półmiskach

    Domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami (gotowane)
    Pieczone pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
    Kaczka z musem z dolnośląskich jabłek
    Pieczone filety z łososia, na młodych liściach szpinaku, z sosem śmietanowo- czosnkowym
    Karp smażony, z sosem migdałowym
    Roladki ze schabu z serem pleśniowym i gruszką marynowaną w miodzie i winie
    Kapusta zasmażana z leśnymi grzybami
    Ziemniaki puree z koperkiem
    Kartofelki pieczone ze świeżym rozmarynem
    Kluski śląskie
    Kasza pęczak z pieczonymi burakami

    Desery – na paterach

    Kutia kresowa
    Ciasta świąteczne Okrasy

    Napoje

    zimne napoje podane w szklanych dzbankach, wino w karafkach
    Wigilijny kompot z suszu
    Dla każdego Gościa lampka szlachetnego WINA (150 ml)
    Woda niegazowana z cytryną i miętą
    Dla każdego Gościa filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty (do wyboru)

     

     

    Sprawdź dostępne terminy

    Zarządca – tel.: +48 601 71 11 55
    e-mail: w.lukaszczyk@restauracjaokrasa.pl

  • KARTA ALKOHOLI – PIWA

    Piwo z beczki
    Tyskie Klasyczne 0,3 l / 0,5 l – 8 zł / 10 zł

    Syrop do piwa (malinowy lub imbirowy) – 2 zł

    Piwo w butelkach

    Tyskie 0,5 l – 11 zł
    Książęce Ciemne Lekkie 0,5 l – 12 zł
    Książęce Pszeniczne Złote 0,5 l – 12 zł
    Książęce Czerwony Lager 0,5 l – 12 zł
    Lech – bezalkoholowe 0,33 l – 10 zł

  • KARTA ALKOHOLI – WINA CZERWONE

    Grzaniec Okrasy
    kieliszek 150 ml – 13 zł

    Wino domowe, wytrawne – Włochy
    karafka 1 l – 66 zł; karafka 0,5 l – 37 zł

    Lobos Cabernet Sauvignon, wytrawne – Portugalia 
    butelka 0,75 l – 79 zł; kieliszek 150 ml – 17 zł

    Storks Merlot, półwytrawne – Mołdawia
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

    Alazani Valley, półsłodkie – Gruzja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

    Pirosmani, półwytrawne – Gruzja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

    Saperavi, wytrawne – Gruzja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

  • KARTA ALKOHOLI – WINA BIAŁE

    Wino Domowe, wytrawne – Włochy
    karafka 1 l – 66 zł; karafka 0,5 l – 37 zł

    Pinot Grigio, wytrawne – Włochy
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

    Verduzzo Venetto, półsłodkie – Włochy
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19zł

    Grwurztraminer, półwytrawne – Alzacja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19zł

    Muscat, wytrawne – Alzacja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19zł

    Pinot Blanc, wytrawne – Alzacja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19zł

    Gardenos Rioja, wytrawne – Hiszpania
    butelka 0,75 l – 79 zł; kieliszek 150 ml – 17 zł

    Tsinandali, wytrawne – Gruzja
    butelka 0,75 l – 89 zł; kieliszek 150 ml – 19 zł

    Lobos Sauvignon Blanc, wytrawne – Portugalia
    butelka 0,75 l – 79 zł; kieliszek 150 ml – 17 zł

     

  • KARTA ALKOHOLI – WERMUTY

    Martini Bianco – Włochy 100 ml – 15 zł

    Martini Rosso – Włochy 100 ml – 17 zł

  • KARTA ALKOHOLI – WINA MUSUJĄCE

    André Gallois – Francja – 89 zł

  • KARTA ALKOHOLI – SZAMPAN

    Veuve Pelletier & FilsFrancja – 198 zł

  • KARTA ALKOHOLI – WÓDKI

    Wyborowa 40 ml – 9 zł

    Kosher Exclusive 40 ml – Izrael – 11 zł

    Absolut 40 ml – 11 zł

    Stumbras 40 ml – Litwa – 10 zł

    Finlandia 40 ml – 11 zł

    Żubrówka 40 ml – 10 zł

    Żołądkowa Gorzka* 40 ml – tradycyjna, z miętą lub z trawą żubrową – 10 zł

    J.A. Baczewski 40 ml – Stara, lwowska receptura. Po 72 latach powróciła do Polski -13 zł

    Soplica* 40 ml – Szlachetna biała, Wiśniowa, Malinowa lub Orzechowa – 10 zł

    Śliwowica Podbeskidzka – 50% alk. 40 ml – 16 zł

  • KARTA ALKOHOLI – LIKIERY

    Jägermeister 40 ml – 15 zł

    Krupnik złoty 40 ml – 11 zł

    Campari bitter 40 ml – 13 zł

  • KARTA ALKOHOLI – TEQUILLA

    Olmeca Blanco 40 ml – 21 zł

    Olmeca Gold 40 ml – 24 zł

  • KARTA ALKOHOLI – WHISKY

    Johnnie Walker Red 40 ml – 12 zł

    Johnnie Walker Black 40 ml – 24 zł

    Jameson 40 ml – 15 zł

    Chivas Regal 40 ml – 24 zł

    Jack Daniel’s 40 ml – 17 zł

    Ballantine’s 40 ml – 12 zł

  • KARTA ALKOHOLI – BRANDY

    Stock 84 40 ml – 13 zł

    Metaxa 5* 40 ml – 14 zł

    Soberano 40 ml – 12 zł

  • KARTA ALKOHOLI – KONIAK

    Hennessy 40 ml – 24 zł

  • KARTA ALKOHOLI – RUM

    Bacardi 40 ml – 15 zł

    Old Pascas Negro 40 ml – 12 zł

  • KARTA ALKOHOLI – GIN

    Seagram’s 40 ml – 10 zł

  • MENU – PRZYSTAWKI

    Kozi ser na burakach ćwikłowych pieczonych z żurawiną – 29 zł

    Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej – 38 zł

    Carpaccio z polędwicy wołowej, podane z rukolą – 43 zł

    Tradycyjny śledź bałtycki z cebulą i warzywami – 26 zł

    Szaszłyk z grillowanych krewetek z sosem limetkowym – 32 zł

  • MENU – ZUPY

    Rosół domowy z makaronem i marchewką – 11 zł

    Żurek wiejski na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą – 17 zł

    Kwaśnica góralska z pieczonym żeberkiem – 15 zł

    Krem z pieczonych buraków z serem solankowym i pestkami słonecznika – 14 zł

  • MENU – SAŁATY

    Sałata grecka – pomidor, papryka, ogórek, czerwona cebula, oliwki, ser solankowy, oliwa – 29 zł

    Sałata Okrasy z kaczą wątróbką i gruszką duszoną w miodzie i winie – delikatne liście sałat, wątróbka, gruszka duszona w miodzie i winie, ser blue, sos malinowy – 34 zł

    Sałata cesarska – sałata rzymska z grillowaną piersią kurczaka, czosnkowymi grzankami, serem emilgrana i sosem cezar – 33 zł

  • MENU – MAKARONY

    Penne ze szpinakiem, sosem serowym, rukolą i suszonymi pomidorami – 27 zł

    Spaghetti bolońskie – 24 zł

    Czarne tagliatelle z krewetkami marynowanymi w ouzo, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu – 44 zł

    Penne z kurczakiem, prażonymi płatkami migdałów i zielonym kalafiorem – 35 zł

     

  • MENU – PIEROGI

    Pierogi ruskie ze śmietaną lub boczkową okrasą – 19 zł

    Pierogi z mięsem, omaszczone wędzonym boczkiem – 29 zł

    Pierogi ze szpinakiem i polewą maślaną – 26 zł

    Pierogi ze szpinakiem i sosem gorgonzola – 31 zł

     

    Wszystkie pierogi są wyrabiane ręcznie przez naszych kucharzy.

  • MENU – DANIA Z DROBIU

    Kurze udko faszerowane warzywami, zapiekane pod mozzarellą i podane
    z karmelizowaną marchewką – 37 zł

    Kacza pierś z czerwoną kapustą, z pieczonymi jabłkami i sosem żurawinowym – 46 zł

  • MENU – DANIA Z WOŁOWINY

    Stek z polędwicy wołowej
    180 g – 68 zł
    250 g – 86 zł
    Steki podajemy z sałatą obiadową i sosem pieprzowym

    Zraz śląski w sosie pieczeniowym, podany na modrej kapuście – 39 zł

  • MENU – DANIA Z WIEPRZOWINY

    Polędwiczka wieprzowa z dynią, jarmużem i suszoną żurawiną – 38 zł

    Polski kotlet schabowy z kością, na parzybrodzie (parzybroda – kapusta zasmażana na wędzonym boczku) – 31 zł

    Golonka pieczona w piwie, z duszoną, kminkową kapustą, musztardą
    i chrzanem – 47 zł

    Sznycel wieprzowy, z grillowanymi pieczarkami i bazyliowym pesto – 31 zł

  • MENU – DANIA Z RYB

    Pieczony pstrąg kłodzki faszerowany szpinakiem i kaszą pęczak i suszonymi pomidorami podany na grillowanej papryce – 47 zł

    Wędzony filet z łososia (z naszej wędzarni), na duszonym koprze włoskim – 49 zł

    Grillowany filet z łososia na szpinaku, z suszonymi pomidorami i sosem limetkowym – 49 zł

    Polędwica z dorsza bałtyckiegona pieczonych burakach, z sosem
    kaparowym – 48 zł

  • MENU – DODATKI

    Puszyste ziemniaki puree – 6 zł

    Pieczone kartofelki Okrasy– 7 zł

    Ryż jaśminowy – 5 zł

    Kasza jęczmienna pęczak – 6 zł

    Kluski śląskie – 7 zł

    Sałata obiadowa – 9 zł

    Zasmażane buraki ćwikłowe – 6 zł

    Parzybroda (kapusta zasmażana na wędzonym boczku) – 8 zł

  • MENU – DESERY

    Jabłecznik podany na ciepło z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną – 16 zł

    Sernik domowy z konfiturą owocową i bitą śmietaną – 16 zł

    Lody waniliowe z konfiturą owocową i bitą śmietaną – 17 zł

  • MENU – NAPOJE ZIMNE

    Pepsi, Pepsi Light, Pepsi Max, Mirinda, 7 UP, Tonic 0,2 l – 6 zł

    Lipton Ice Tea: cytrynowa, brzoskwiniowa, zielona 0,2 l – 6 zł

    Kwas chlebowy naturalny 0,3 l / 0,5 l – 6 zł /9 zł

    Soki 0,2 l: pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy, pomidorowy, z czarnej porzeczki – 6 zł

    Woda mineralna niegazowana: „Kinga Pienińska” 0,33 l – 6 zł

    Woda mineralna gazowana: „Górska Natura” 0,3 l – 6 zł

  • MENU – NAPOJE GORĄCE

    Herbata RichMont do wyboru: czarna lub smakowa – 9 zł

    Rum do herbaty (40 ml) – 12 zł

    Kawa czarna – 10 zł

    Kawa espresso – 10 zł

    Kawa z mlekiem – 11 zł

    Kawa po irlandzku (z 40 ml Whisky) – 19 zł

    Kawa Cappuccino – 12 zł

    Kawa Latte – 13 zł

  • MENU – DANIA DLA DZIECI

    „Cudowna Podróż” – Rosołek domowy z makaronem i warzywami – 7 zł

    „Karoca Kopciuszka” – Zupa-krem z dyni z solankowym serkiem – 8 zł

    „Miś Uszatek” – Pierożki ruskie, podane z gęstą śmietaną – 10 zł

    „Pasibrzuszek” – Pierożki z mięsem i polewą maślaną – 15 zł

    „Bolek i Lolek” – Makaron spaghetti z sosem bolońskim – 15 zł

    „Jaś i Małgosia” – Paluszki drobiowe z kurczaka, podane z frytkami – 15 zł

    „Przysmak Królika Baksa” – Kolorowa sałatka obiadowa – 7 zł

    „Królewna Śnieżka” – Deserek lodowy z konfiturą owocową i bitą śmietaną – 10 zł