Blog

Restauracje we Wrocławiu na rynku – gdzie zjeść domowy obiad? Po czym poznać dobrą restaurację?

Restauracja Wrocław rynek Okrasa

Restauracje na wrocławskim Rynku zapewniają niezwykłą różnorodność kulinarnych doznań. Bez względu na to, czy mamy ochotę na ekskluzywny obiad z owoców morza, ucztę w stylu meksykańskim czy też tradycyjne ruskie pierogi, w centrum Wrocławia znajdziemy przynajmniej kilka odpowiadających nam restauracji. Jak wybrać najlepsze miejsce na obiad w Rynku?

Spis treści:
Jak wybrać restauracja we Wrocławiu na rynku?
Typy wrocławskich restauracji zlokalizowanych na rynku
Obiad w restauracji Okrasa we Wrocławiu na rynku
Menu restauracji Okrasa

Dobra restauracja we Wrocławiu, czyli jaka? Jak rozsądnie wybrać miejsce na obiad w Rynku?

Każda restauracja we Wrocławiu na Rynku chce być uznawana za “dobry” czy też “najlepszy” lokal. W związku z tym restauracje prześcigają się w ciekawych kompozycjach jadłospisu, efektownych wystrojach wnętrza czy atrakcyjnych promocjach. Co to znaczy, że restauracja jest naprawdę dobra i jakimi kryteriami kierować się przy wyborze miejsca, które powinno spełnić wszystkie nasze oczekiwania? Oto kilka rad, które pomogą wyłonić prawdziwe gastronomiczne perełki!

Dowiedz się, kto odpowiada za jakość posiłków

Za jakość wszystkich potraw zawsze odpowiedzialni są ludzie. Każdy świetnie skomponowany i przyprawiony posiłek to powód do dumy dla osoby przyrządzającej posiłek oraz dla zarządcy restauracji, który czuwa nad tym, aby wszystko dobrze funkcjonowało. Dlatego też warto dzielić się z osobami prowadzącymi restaurację zarówno pozytywnymi, jak i nieco mniej pochlebnymi opiniami. Dzięki temu odwiedzane przez nas lokale mogą się nieustannie doskonalić i lepiej odpowiadać na potrzeby odwiedzających je gości.

Zapoznaj się z menu

Czy wszystkie potrawy przyrządzane są ze świeżych, lokalnych produktów? Szef kuchni przygotowuje potrawy od podstaw? To wszystko jest niezwykle istotne w budowaniu opinii na temat wybranej restauracji. Przekonanie, że nasz posiłek powinien być w całości przygotowywany na miejscu z najwyższej jakości, świeżych komponentów, to właściwe przekonanie, które stawia restaurację wysoko w rankingu lokali gastronomicznych. Dobrze, gdy jadłospis jest zwarty i konkretny – zyskujemy wówczas pewność, że restauracja naprawdę specjalizuje się w przyrządzaniu oferowanych przez siebie potraw. Należy pamiętać, że w tym przypadku jakość znacząco waży na ilości.

Zerknij na talerze innych gości

Czasem jedno dyskretne spojrzenie wystarczy, by upewnić się, że długo wyczekiwane danie z pewnością przypadnie nam do gustu. Jedzenie powinno nie tylko świetnie smakować, ale i pięknie wyglądać, stanowiąc ucztę dla wszystkich zmysłów. Jeśli talerze pozostałych gości zawierają zachęcająco wyglądające, aromatyczne potrawy, możemy liczyć na to, że i nasze zamówienie spełni pokładane w nim nadzieje.

Sprawdź, czy restauracja odpowiada na specjalne potrzeby gości

Wybierasz się na obiad z dziećmi? Sprawdź, czy lokal dysponuje kącikiem dla najmłodszych i krzesełkami, dzięki którym wspólny obiad przebiegnie w komfortowej atmosferze. Wybierasz się do restauracji upalnym latem? Dowiedz się, czy restauracja ma dostęp do zewnętrznego ogródka. Planujesz przyjęcie urodzinowe? Zadzwoń do lokalu i spytaj o możliwość organizacji imprezy okolicznościowej. Dobry lokal zawsze nadąża za potrzebami swoich gości.

Jakie restauracje znajdziemy na Rynku we Wrocławiu?

Restauracje stanowią nieodłączną część wrocławskiego Rynku, który tętni życiem praktycznie o każdej porze dnia i nocy. Liczne kluby, puby i bary, interesujące przedsięwzięcia kulturalne, huczne imprezy oraz sezonowe wydarzenia (jak np. Jarmark Bożonarodzeniowy) sprawiają, że w centrum miasta nie sposób się nudzić. Tysiące miejscowych i turystów, którzy każdego dnia odwiedzają wrocławski Rynek, przy okazji decyduje się także na wizytę w jednej z niezwykle licznych restauracji. Na pytanie “co zjeść?” natychmiast pojawia się mnóstwo odpowiedzi. Z tego powodu wyodrębniliśmy kilka typów najchętniej odwiedzanych punktów gastronomicznych.

Restauracje Wrocław rynek

Ekskluzywne restauracje

To miejsca, w których pojawiają się goście z najzasobniejszymi portfelami. Wygląd takich restauracji niejednokrotnie przywodzi na myśl ozdobne sale bankietowe, przytulne piwniczki lub też chłodne, minimalistyczne wnętrza. Bez względu na aranżację są to jednak lokale na najwyższym poziomie, serwujące wykwintne dania z całego świata. Ekskluzywne restauracje często połączone są z częścią barową. Tego typu lokale stanowią idealne miejsce na poważne rozmowy biznesowe czy też uroczystą, rocznicową kolację. W menu znajdziemy najróżniejsze propozycje, jak np. mule w sosie prowansalskim z ciabattą, ślimaki z pieczarkami i karczochami, tosty z filetami ryby baramundi, sałatą i musem balsamicznym czy też krewetki okraszone sosem serowo-śmietanowym. Brzmi pysznie? A to jedynie… przystawki! Dania główne w najdroższych restauracjach przyprawić mogą o zawrót głowy. Znajdziemy tam np. faszerowaną pieczarkami i wątróbką przepiórkę serwowaną z dodatkiem modrej kapusty i ziemniaczków, medaliony z dzika z sosem nelsońskim czy też suma podawanego z porowym musem i szpinakiem.

Kuchnie świata

Wrocław to miasto znane ze względu na swoją otwartość i tolerancyjność. Niemałe znaczenie ma tu duża liczba przyjezdnych, głównie młodzieży z programów edukacyjnych Erasmus. Dzięki temu miejscowość stanowi swego rodzaju tygiel kulturowy, w którym mieszają się doświadczenia i zwyczaje wielu różnych narodowości. Być może właśnie z tego powodu na wrocławskim Rynku nie brakuje punktów gastronomicznych oferujących kuchnię z najróżniejszych zakątków świata. Masz ochotę na ostre, meksykańskie jedzenie? Wybierz się na tortillę bądź tacos, dorzuć małą porcję burrito i posmakuj frytek z batatów! Jeśli bardziej gustujesz w kuchni greckiej, na wrocławskim Rynku również nietrudno będzie znaleźć miejsce serwujące tzatziki, tiropitiaki, zupę revitihię czy jagnięcinę nazywaną kleftiko. W sercu miasta znaleźć można także specjały Gruzji, z których największą popularnością cieszy się chaczapuri, czyli tradycyjny gruziński placek zapiekany z serem. Nie zabraknie również bogatego wyboru szaszłyków, których głównymi składnikami są marynowana wieprzowina i barania polędwica. Wrocławski Rynek to także mekka dla osób, które uwielbiają kuchnię japońską. Znajdziemy tu korzystne oferty sushi-barów, lokali serwujących ramen czy zestawy z zupą miso i sałatką kimchi.

Jeśli marzy nam się obiad według receptur naszych sąsiadów z Czech, na Rynku znajdziemy także miejsca, w których zamówić możemy smażony ser, zjeść aromatyczny gulasz wołowy z knedlikami czy posmakować marynowanych serdelków. W ostatnim czasie pojawiło się także wiele lokali oferujących kuchnię indyjską. To tam należy się wybrać, jeśli mamy ochotę na potrawy typu curry (pomidorowe lub z ciecierzycy), tradycyjnego kurczaka tikka masala czy też gęstą zupę dal z grochu.

Pizzerie

Rynek we Wrocławiu to miejsce, gdzie jednym z najpopularniejszych rodzajów restauracji są pizzerie. Włoski przysmak, który na stałe wpisał się w codzienne polskie menu, to opcja często wybierana przez większe grupy osób. Nic dziwnego, gdyż pizzerie oferują wyroby o zróżnicowanej wielkości, pokrojone tak, aby wygodnie pizzę podzielić i zjeść. Gdy jedne lokale oferują ogromne, wieloosobowe placki, inne miejsca preferują sprzedaż małych, pieczołowicie przygotowanych porcji. Przebierać można w różnych rodzajach ciasta – cienkim, grubym czy też przekładanym serem, jak i w odmiennych sposobach wypiekania pizzy. Zupełnie inaczej smakuje bowiem wilgotna pizza z pieca neapolitańskiego, a całkowicie inne wrażenia kulinarne płyną z kosztowania kruchego ciasta wyciągniętego z pieca elektrycznego. Nie bez znaczenia pozostają także dodatki – na wrocławskim Rynku znajdziemy zarówno pizze klasyczne, z pieczarkami, szynką i sosem pomidorowym, jak i ciasto przyozdobione gruszkami, orzechami, kozim serem czy pastą truflową.

Pizza w restauracji we Wrocławiu na rynku

Burgerownie

Wrocław słynie również z burgerowni – zjechało się tu mnóstwo foodtrucków, które szybko się zmieniły w stacjonarne lokale. Burgery o różnym stopniu wysmażenia, przygotowywane z mięsa wołowego z antrykotu, łopatki i rostbefu, podawane z różnymi dodatkami. Wysokie, piętrowe kompozycje przekłute długim patykiem do szaszłyka, albo też wegetariańskie burgery z cieciorki lub buraka. Możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych, apetytu i zasobności portfela. A pomyśleć, że lata temu większość polskich hamburgerów sprzedawana była w małych budkach gastronomicznych. Był to uliczny fastfood w postaci gumowatej bułki z mięsem mielonym, doprawionym jedynie nieokreślonym rodzajem gęstego sosu. Dziś burger uchodzi za pełnowartościowe danie, o które poprosić można w wielu restauracjach.

Fastfoody

Na wrocławskim rynku nie brakuje także fastfoodów. Znajdziemy tu wszystkie największe światowe sieci restauracji serwujących kanapki, kubełki pełne kurczaków i zestawy dla dzieci, do których zwykle dołączona jest kolorowa zabawka. Nietrudno także o małe lokale oferujące podgrzewane zapiekanki, tosty czy pizzerki.

Restauracje wegańskie i wegetariańskie

Rynek we Wrocławiu nie zawodzi także wegan i wegetarian. W centrum miasta znaleźć można bowiem wiele lokali nastawionych na serwowanie potraw wykluczających mięso i inne produkty odzwierzęce. Niejednokrotnie zdarza się, że restauracje wegańskie nie mają stałego menu, wprowadzając częste zmiany w jadłospisach, a niektóre przepisy wymyślając praktycznie na miejscu. Wszystko dzięki wyjątkowej kreatywności tamtejszych szefów kuchni!

Poza wymienionymi typami lokali w centrum Wrocławia natknąć możemy się także na naleśnikarnie, makaroniarnie czy restauracje specjalizujące się w serwowaniu krewetek. Możliwości jest naprawdę wiele, co wcale nie ułatwia podjęcia decyzji. Niejednokrotnie w natłoku pomysłów i ofert przychodzi nam do głowy, że właściwie chcielibyśmy zjeść potrawę o tradycyjnym, domowym smaku i zaczynamy poszukiwania restauracji z kuchnią polską. Idealnym rozwiązaniem staje się wówczas odwiedzenie restauracji Okrasa usytuowanej nieopodal głównej płyty wrocławskiego Rynku.

Gdzie zjeść domowy obiad w dobrej restauracji? Odwiedź wrocławski Rynek i wybierz restaurację Okrasa!

Jeśli szukasz restauracji serwującej polskie dania w samym Rynku Wrocławia, dobrze trafiłeś. Restauracja Okrasa to przyjemne miejsce, w którym na gości czeka bogate menu inspirowane tradycyjną polską kuchnią, dużo miejsca na zorganizowanie własnej uroczystości oraz serdeczna atmosfera, o której pamięta się na długo po zakończeniu posiłku. Lokal znajduje się przy ulicy Igielnej 8, czyli w bezpośrednim sąsiedztwie głównej płyty wrocławskiego Rynku.

Rodzime tradycje kulinarne zostały w Okrasie poddane niewielkim modyfikacjom, dzięki czemu restauracja może się poszczycić kuchnią na najwyższym poziomie, gdzie znane i lubiane przepisy występują w zupełnie nowych, nietuzinkowych odsłonach. Wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych, lokalnych produktów o kontrolowanej jakości. Znaleźć tu można tradycyjne, ręcznie wyrabiane ruskie pierogi, zrazy śląskie w sosie pieczeniowym czy też góralską kwaśnicę.

Kronika restauracji Okrasa we Wrocławiu przy rynku

Okrasa to lokal bardzo często wybierany na miejsce różnego rodzaju spotkań. Przychodzą tu rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół, pary czy też osoby mające przed sobą spotkania biznesowe. Dwie duże sale, mieszczące łącznie sześćdziesiąt osób, świetnie sprawdzają się podczas organizacji przyjęć okolicznościowych. Jeszcze więcej miejsca Okrasa oferuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy rozstawiony zostaje restauracyjny ogródek, gotowy pomieścić kolejne dwadzieścia cztery osoby. Restauracja chętnie współpracuje także z grupami turystycznymi, dla których przygotowuje specjalne oferty promocyjne z bardzo atrakcyjnym jadłospisem.

Chcesz dobrze zjeść w okolicach wrocławskiego Rynku? Sprawdź propozycje dobrego jedzenia z menu restauracji Okrasa!

Kucharze Okrasy wiedzą, jak przygotować dobre jedzenie w samym Rynku Wrocławia. Jeśli więc szukasz kuchni, która przywodzi na myśl domowe specjały, inspiruje się historycznymi polskimi recepturami i nie boi się łączyć nowoczesności z tradycją, znalazłeś odpowiednie miejsce. Równie istotny jest fakt, że w Okrasie każdy znajdzie potrawy na swoją kieszeń – ceny są przystępne i dostosowane do rodzaju zamawianej potrawy.

Pyszne jedzenie dla dzieci, czyli menu dla najmłodszych:

Warto pamiętać, że załoga restauracji przewiduje także osobne, odpowiednio zoptymalizowane menu dla najmłodszych gości. Z tego powodu wspólne obiady w Okrasie stały się tradycją wielu rodzin z dziećmi. Maluchy mogą przebierać w ciekawym jadłospisie, w którym każda potrawa nazwana została na cześć bohaterów ulubionych baśni i bajek. Mowa tu między innymi o:

  • Bolku i Lolku, czyli makaronie spaghetti w sosie bolońskim,
  • Karocy Kopciuszka, czyli dyniowej zupie-kremie z dodatkiem solankowego sera,
  • Jasiu i Małgosi, czyli drobiowych paluszkach z frytkami,
  • Pasibrzuszku, czyli pierogach z mięsem i maślaną polewą.

A na deser z pewnością świetnie sprawdzi się Królewna Śnieżka, czyli lody z owocową konfiturą i dodatkiem bitej śmietany.

Potrawy dla dzieci mają także odpowiednio niższe ceny, gdyż potrawy dla najmłodszych kosztują jedynie od 7 do 15 złotych.

Co zjeść na obiad? Menu restauracji Okrasa:

Obfity obiad warto rozpocząć od dobrej przystawki. W restauracji znajdziemy interesujący przekrój zakąsek – od tradycyjnego śledzia z cebulą (26 zł) poprzez kozi ser z pieczonymi buraczkami (29 zł) aż do carpaccio z wołowej polędwicy, serwowane z dodatkiem rukoli (43 zł).

Kiedy pierwszy głód zostanie zaspokojony, pora zerknąć do karty zup. Czeka tu na nas kilka różnorodnych propozycji. Niejeden gość z pewnością skusił się na domowy rosół z marchewką w cenie 11 zł. Nie brakuje również tradycyjnego żurku na zakwasie z dodatkiem jajka i białej kiełbasy oraz góralskiej kwaśnicy serwowanej z pieczonym żeberkiem. Za zupy zapłacimy kolejno 17 i 14 zł.

Osoby szukające lekkiego i zdrowego posiłku powinny zerknąć do karty sałatek. Figurują tu dwie klasyczne sałatki – grecka, gdzie nie zabraknie oliwek, czerwonej cebuli i sera solankowego, oraz cesarska, gdzie główne skrzypce grają czosnkowe grzanki i grillowane piersi drobiowe. Poza znanymi i lubianymi kompozycjami znajdziemy tu także specjał restauracji, czyli Sałatę Okrasy. Lista składników może naprawdę zaintrygować: kacza wątróbka, sałata, gruszka duszona w winie i miodzie, ser blue, sos malinowy. Palce lizać! Wszystkie sałatki kosztują około 30 zł.

Menu Okrasy serwuje także różnego rodzaju makarony. Od klasycznego bolońskiego spaghetti, poprzez penne w wersji ze szpinakiem i kurczakiem, aż do czarnego tagliatelle z krewetkami. Ceny tych potraw wahają się od 24 do 44 zł.

Daniem popisowym restauracji są pierogi, z których każda partia jest ręcznie wyrabiana przez kucharzy Okrasy. Znajdziemy tu zarówno klasyczne, ruskie pierogi podawane ze śmietaną lub okrasą z boczku, jak i pierogi z mięsem czy szpinakiem. Restauracja serwuje także dania z drobiu (filety z kurczaka bądź piersi z kaczki), wołowe steki, polędwiczki wieprzowe z dynią i żurawiną, golonkę pieczoną w piwie oraz potrawy z ryb, gdzie prym wiedzie filet z łososia wędzony we własnej wędzarni Okrasy. Nie brakuje również dodatków w postaci klusek śląskich, czy pieczonych kartofelków, deserów (pyszny jabłecznik na ciepło!) oraz zimnych i gorących napojów. W lokalu serwowane są także napoje alkoholowe.

Łosoś na szpinaku w restauracji Okrasa we Wrocławiu przy rynku