Blog

Szukasz restauracji we Wrocławiu? Wstąp do Okrasy na dobre jedzenie i zorganizuj chrzciny lub inne przyjęcie!

Restauracja we Wrocławiu przy rynku - Okrasa

Restauracje we Wrocławiu to niezwykle popularny segment rynku gastronomicznego. Ze względu na ich ogromne zróżnicowanie trudno się zdecydować na konkretny lokal. Spieszymy z pomocą tym, którzy mają ochotę na tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu – odwiedźcie Restaurację Okrasa i poczujcie magię spokojnych uliczek przy wrocławskim Rynku!

Spis treści:

Restauracja Okrasa przy ul. Igielnej 8
Oferta przyjęć okolicznościowych w Okrasie
Rodzinny obiad we wrocławskiej restauracji Okrasa
Restauracja na romantyczne spotkanie
Menu Okrasy dla wycieczek zorganizowanych
Jak znaleźć najlepszą restaurację we Wrocławiu?
Dania kuchni polskiej w Okrasie

Restauracja Okrasa przy ulicy Igielnej 8 we Wrocławiu!

Szukasz kameralnego, spokojnego miejsca z tradycyjną polską kuchnią? Masz ochotę na smaczny, apetycznie podany obiad wykonany ze świeżych składników? A może szukasz menu odpowiedniego dla najmłodszych? Doskonale trafiłeś. Restauracja Okrasa to lokal położony przy jednej ze spokojnych uliczek, odchodzących od wrocławskiego Rynku. Zastaniesz tam serdeczną atmosferę i bogatą ofertę potraw inspirowanych tradycyjną kuchnią polską. Restauracja Okrasa jest doskonałym miejscem na spotkania z przyjaciółmi i rodziną, organizację przyjąć urodzinowych, komunijnych, weselnych oraz z okazji chrzcin, a także spotkań biznesowych.

Wszystkie dania dostępne w menu przygotowywane są zgodnie z autorskimi przepisami kucharzy Okrasy, którzy inspirują się tradycjami polskiej kuchni oraz współczesnymi trendami kulinarnymi Europy. Dzięki temu goście restauracji mają okazję skosztować klasycznych dań w nowoczesnej odsłonie. Wszystkie potrawy serwowane w restauracji sporządzane są ze świeżych, starannie wyselekcjonowanych produktów. Stosujemy jedynie naturalne przyprawy, dzięki czemu wszystkie dania zyskują niepowtarzalny smak i aromat.

Poza niezwykle serdeczną atmosferą, przyjemnym wystrojem oraz smaczną kuchnią oferujemy również najwyższy poziom obsługi. Nasza kadra to ludzie, którzy z pasją i uśmiechem realizują swoje obowiązki. Wzajemny szacunek, wsparcie i życzliwość to cechy, którymi kierujemy się w codziennej pracy. Chcemy, aby nasi goście zawsze czuli się u nas swobodnie. Załoga Okrasy płynnie posługuje się językiem angielskim i rosyjskim, dlatego serdecznie zapraszamy także zagranicznych gości.

Sala główna restauracji Okrasa we Wrocławiu

Szukasz restauracji na chrzciny, sylwestra lub komunię we Wrocławiu? Sprawdź ofertę imprez okolicznościowych w Okrasie!

Wrocławska restauracja Okrasa to także miejsce niezwykłych spotkań okolicznościowych. Potrzebujesz przestrzeni na zorganizowanie przyjęcia komunijnego bądź chrzcin? Masz pomysł na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną? A może szukasz miejsca idealnego na urodzinowy obiad? Zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

Nasza restauracja oferuje 66 miejsc w eleganckim wnętrzu oraz 24 krzesła znajdujące się w letnim ogródku, który funkcjonuje w okresie od kwietnia do października. Łącznie daje nam to aż 90 miejsc na przyjęcie dla Ciebie i Twoich gości! Wnętrze lokalu podzielone jest na dwie sale – Główną i Kameralną. Daje to możliwość dostosowania lokalu do indywidualnych potrzeb gości. Bez względu na to, jakiego typu spotkanie planujesz, nasi kucharze przygotują menu dostosowane do rodzaju uroczystości. Zadbamy także o stosowny wystrój wnętrza, aby aranżacja subtelnie podkreślała charakter spotkania. Do organizacji każdej imprezy zamkniętej podchodzimy indywidualnie, doradzając i pomagając naszym gościom w przygotowaniach. Dbamy o to, aby odbywające się u nas spotkania przebiegały w serdecznej atmosferze, serwowane posiłki były smaczne, a wnętrze cieszyło oko wszystkich gości.

Aby dokonać rezerwacji sali bądź pojedynczego stolika, należy skorzystać ze specjalnego formularza bądź skontaktować się z nami telefonicznie pod numerem: +48 601 71 11 55. Rezerwacja powinna zawierać imię i nazwisko osoby zainteresowanej organizacją spotkania, adres e-mail i numer telefonu, a w przypadku firm również nazwę przedsiębiorstwa. Ponadto potrzebujemy informacji o liczbie zaproszonych gości, numerze zarezerwowanego stolika oraz dacie i godzinie spotkania. Możliwe jest także przesłanie dodatkowych uwag. Rezerwacji należy dokonać przynajmniej z 48-godzinnym wyprzedzeniem.

Planujesz rodzinny obiad we Wrocławiu i szukasz restauracji odpowiedniej dla dzieci? Zapraszamy do Okrasy!

Gdy towarzyszą nam najmłodsi członkowie rodziny, wyjście do restauracji we Wrocławiu może się okazać naprawdę dużym wyzwaniem. Nie tak łatwo znaleźć miejsce, które przewiduje urozmaicone menu przystosowane do dziecięcych apetytów. W dodatku maluchy potrafią być istnymi wulkanami energii i potrzebują konkretnych zajęć, aby nie zacząć się nudzić, co z pewnością odbije się na atmosferze rodzinnego posiłku. Istotną kwestią jest też komfort najmłodszych gości – wysokie krzesła dla dorosłych niestety często okazują się dla nich niewygodne i niepraktyczne. Jeśli szukasz miejsca, w którym na Twoje pociechy czeka starannie wyselekcjonowane menu i wygodne krzesełka odpowiednie dla najmłodszych gości, wybierz obiad w restauracji Okrasa! Nasz lokal to miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi w różnym wieku. Na maluchy czekają specjalne siedziska, które ustawić można tuż obok krzeseł rodziców. Natomiast nieco starsze pociechy z pewnością ucieszą się na widok kolorowanek, zestawu kredek i flamastrów oraz książeczek z bajkami. W Okrasie nie sposób się nudzić!

Sala kameralna w restauracji Okrasa we Wrocławiu

Miejsce idealne na randkę, czyli restauracja dla dwojga z letnim ogródkiem we Wrocławiu!

Smaczny posiłek i przyjemna atmosfera to kwestie kluczowe dla udanego wypadu we dwoje. Nasza wrocławska restauracja oferuje siedem dwuosobowych stolików, a także miejsca w letnim ogródku, stanowiące atrakcyjną przestrzeń dla romantycznych spotkań. Bez względu na to, czy chodzi o randkę, rocznicę, czy też codzienny obiad dla pary, zapewniamy klimatyczny wystrój, świeże kwiaty i urokliwe oświetlenie stolika. Nie zabraknie wykwintnych przystawek, aromatycznych dań głównych oraz bogatej karty alkoholi. Czymże jest romantyczne spotkanie w restauracji bez lampki czerwonego wina? Serdecznie zapraszamy!

Planujesz wycieczkę grupową do Wrocławia? Wstąpcie na obiad do dobrej restauracji przy Rynku!

Restauracja Okrasa we Wrocławiu oferuje również posiłki dla grup zorganizowanych. Wspólne wycieczki to niezwykła okazja do nawiązania bliższych relacji oraz zacieśnienia przyjacielskich czy rodzinnych więzi. Szczególnie, kiedy przybywa się do miasta takiego jak Wrocław, gdzie na zwiedzenie wszystkich atrakcji potrzeba naprawdę wiele czasu, a pomysłów na wspólną zabawę nigdy nie brakuje. Podczas pełnej przygód wycieczki zawsze przychodzi czas na regenerujący posiłek. Ważne jednak, aby wybrana restauracja miała dość miejsca na pomieszczenie wszystkich uczestników grupy zorganizowanej, a także doświadczenie w wydawaniu posiłków dużej liczbie osób.

Jeśli chcecie mieć pewność, że w wybranym przez Was miejscu wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik, zapraszamy do współpracy z restauracją Okrasa – dysponujemy 66 miejscami wewnątrz lokalu oraz 24 krzesełkami wystawionymi w letnim ogródku. Nasza załoga ma bogate doświadczenie w sprawnym wydawaniem posiłków dla grup oraz odpowiednio dostosowane menu. W naszej ofercie znajdą Państwo dedykowane zestawy promocyjne oraz rabaty dla dużych grup turystycznych. Przy stałej współpracy gwarantujemy niezwykle atrakcyjne warunki płatności dla TOURoperatorów. Do współpracy zapraszamy także grupy zagraniczne. Pracownicy Okrasy biegle posługują się bowiem językiem angielskim i rosyjskim i są gotowi profesjonalnie obsłużyć gości z innych krajów.

Przykładowe zestawy menu dla grup turystycznych:

Zestaw obiadowy za 38 zł/osoba:

  • krem ziemniaczano-porowy z bazyliowym pesto,
  • kurze udko faszerowane warzywami, z sosem porowym,
  • gotowane ziemniaki, ze świeżym koperkiem,
  • surówka z marchewki i jabłka oraz surówka z białej kapusty,
  • ciasto domowe Okrasy,
  • woda niegazowana z cytryną i miętą.

Dla wycieczek liczących ponad 20 osób przewidujemy 1 zestaw gratis.
Dla wycieczek liczących ponad 30 osób przewidujemy 2 zestawy gratis.

Zestaw obiadowy za 42 zł/osoba:

  • delikatna, polska zupa jarzynowa,
  • pieczone udko z kurczaka marynowane w świeżych ziołach,
  • pieczone kartofelki Okrasy,
  • sałatka z kapusty pekińskiej, z sosem winegret,
  • jabłko pieczone z konfiturą żurawinową,
  • woda niegazowana z cytryną i miętą.

Dla wycieczek liczących ponad 20 osób przewidujemy 1 zestaw gratis.
Dla wycieczek liczących ponad 30 osób przewidujemy 2 zestawy gratis.

Zestaw obiadowy za 52 zł/osoba:

  • delikatna, polska zupa jarzynowa,
  • pieczeń wieprzowa w sosie tymiankowym,
  • kasza gryczana,
  • sałata obiadowa z sosem winegret,
  • lekka sałatka ze świeżych owoców,
  • woda niegazowana z cytryną i miętą.

Dla wycieczek liczących ponad 20 osób przewidujemy 1 zestaw gratis.
Dla wycieczek liczących ponad 30 osób przewidujemy 2 zestawy gratis.

Najlepsze restauracje we Wrocławiu – jak wybrać odpowiedni lokal w Starym Mieście?

Wrocław to miasto, w którym rynek restauracji i innych lokali gastronomicznych stale się rozwija. Poszczególne miejsca prześcigają się w pomysłach na atrakcyjne menu, niebanalną aranżację wnętrza czy wyjątkowo korzystne ceny. Spacerując po Rynku w poszukiwaniu idealnego miejsca na obiad, nietrudno o zawrót głowy – na każdym kroku natknąć się można na zachęcającą fasadę restauracji, pizzerii czy bufetu. Jak spośród tysiąca miejsc wyłonić takie, do którego z pewnością jeszcze wrócimy? Czy warto czasem zejść z głównej płyty Rynku i zagłębić w jedną ze spokojniejszych, wrocławskich uliczek? Jakie kulinarne przygody mogą nas tam czekać?

Wszystko zależy od pory dnia oraz rodzaju preferowanej kuchni. Wrocław posiada niewyczerpaną ofertę atrakcyjnych restauracji. Nie ma znaczenia, czy jesteś entuzjastą polskich specjałów, kuchni z odległych zakątków świata, preferujesz bary szybkiej obsługi, masz ochotę na wykwintne owoce morza czy intensywne w smaku dania kuchni wegańskiej. Możliwości jest naprawdę wiele, warto zatem przyjrzeć się tym, które cieszą się największą popularnością.

Jakie restauracje można znaleźć w centrum Wrocławia?

We Wrocławiu, czyli dumnej stolicy Dolnego Śląska, w samym centrum miasta, znajdziesz lokale serwujące przysmaki z różnych stron świata. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich.

Kuchnia grecka

Kuchnia charakterystyczna ze względu na częste stosowanie czosnku, oliwy z oliwek i dużej ilości warzyw. W kuchni greckiej chętnie przyrządza się także baraninę oraz ryby. Wysoko cenione są również spożywane na terenie Grecji wina z tamtejszych winnic. Podstawą żywienia w Grecji jest pszenica wykorzystywana do sporządzania chleba nazywanego pitą oraz wiejskiego chleba pełnoziarnistego. Tradycyjnie pieczywo macza się w greckiej oliwie, co uważane jest za jedną z bardziej apetycznych przekąsek. Nie brakuje także samych oliwek, które dodaje się do potraw duszonych i sałatek bądź zjada w formie marynowanej przystawki. Popularne są także ryby i owoce morza. Do tych pierwszych zaliczyć można tuńczyka, sardynki oraz okonia. Z owoców morza najczęściej serwuje się ośmiornice, małże oraz krewetki. Najpopularniejsze dania, które spotkać można w greckich restauracjach we Wrocławiu to: tzatziki, tapenada, moussakas, bifteki, halloumi i inne śródziemnomorskie specjały.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia, która łączy tradycje kulinarne Indian oraz hiszpańskich zdobywców. Głównymi produktami są między innymi kukurydza, papryka chili oraz ponad 20 różnych odmian fasoli i innych roślin strączkowych. Podstawowym surowcem wykorzystywanym w kuchni meksykańskiej jest otrzymywana na skutek przemiału kukurydzianych ziaren masa, znana także jako masa nixtalamera. Wyrabia się z niej m.in. niezwykle popularne placki znane jako tortilla. Pozostałe dania kuchni meksykańskiej, których nie brakuje we wrocławskich restauracjach to nachos, quesadille, burritos, tacos i wiele innych smakołyków!

Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska uznawana jest za smaczną, obfitą i stosunkowo niedrogą. Rekordy popularności biją tam przyrządzane na różne sposoby placki chaczapuri oraz pierożki kształtem przypominające sakiewki, czyli chinkali. Do pierożków dodaje się głównie mięso, grzyby, słony ser lub ziemniaki, choć zdarzają się także wersje nadziewane np. tuńczykiem. W klasycznym wydaniu wewnątrz pierożków zbiera się swoisty bulion uzyskiwany w procesie gotowania. Sztuka jedzenia chinkali polega na umiejętnym wyssaniu rosołu, a następnie spożyciu pozostałej części pieroga. W kuchni gruzińskiej popularny jest także zapiekany ser sulguni oraz sycący kurczak czmeruli podawany w gęstym czosnkowym sosie. Pozostałe potrawy, których koniecznie należy spróbować, planując wizytę w gruzińskiej restauracji we Wrocławiu, to lobiani, kubdari, chikirtma, pchali i wszelkie inne dania oferowane przez lokale usytuowane na miejskim Rynku.

Kuchnia czeska

Kuchnia naszych południowo-zachodnich sąsiadów to przede wszystkim tłuste zupy gotowane na wywarze wołowym, wieprzowym bądź rybnym. Niezwykle popularnymi polewkami są gulaszowa, flaczki czy rosół z kluskami. Najczęściej spotykanym drugim daniem w Czechach są knedliki serwowane z pieczenią lub roladą. Chętnie przyrządzane są też dania z dziczyzny – sarny, dzika, bażanta bądź kuropatwy. Niezwykle popularny jest także smażony karp, a szerokie uznanie zdobywa dobrze przyrządzone mięso z gęsi. Czeskie gospodynie często wykorzystują ziemniaki, gotując je, smażąc, piekąc bądź używając ich jako bazy dla dań mącznych. W formie dodatku do potraw chętnie wykorzystuje się sałatki warzywne wykonane z pomidorów, ogórków i marynowanych jarzyn. Pozostałe smakołyki, z jakimi spotkać się można w czeskich restauracjach we Wrocławiu, to smażony ser, marynowane serdelki, wołowy gulasz z knedlikiem, smażony chleb z leczo oraz bogata kolekcja pysznych czeskich piw.

Kuchnia Stanów Zjednoczonych Ameryki

Choć kuchnia USA jest szeroko znana na świecie, należy pamiętać, że powstała na drodze połączenia kultur reprezentowanych przez ludzi z całego świata. Kiedy mówimy o kuchni z południowej części Ameryki Północnej, powinniśmy raczej myśleć o potrawach niezwykle na tym obszarze popularnych, ale mających swoje korzenia w różnych zakątkach świata. Wszystkie te tradycje kulinarne przyniesione zostały bowiem przez licznych imigrantów. Cechą charakterystyczną kuchni Stanów Zjednoczonych jest splatanie się bardzo różnorodnych sposobów przygotowywania dań. Jednymi z najczęściej spożywanych tam obecnie posiłków są fast foody oraz dania prosto z grilla. We wrocławskich restauracjach znajdziemy takie popularne za oceanem specjały jak steki, burgery wszelkich odmian, kanapki z pastrami, pikantne skrzydełka, a także szarlotka czy też naleśniki pancake podawane z syropem klonowym.

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska słynie głównie z bardzo szerokiego wykorzystania ryb, owoców morza oraz warzyw. Część dań przyrządzana jest także na surowo. Szeroko znanymi potrawami są gotowane w specjalnych garnkach zupy oraz surowe ryby. Japończycy jedzą pałeczkami, co udało się przemycić także do lokali serwujących kuchnię Wschodu we Wrocławiu. Typowy posiłek kuchni japońskiej składa się z pięciu elementów. Są to (obowiązkowo) miska pełna ryżu oraz zupy, a także trzy inne elementy wybrane z jednej z licznych grup produktów podzielonych według sposobu ich przygotowywania produktów. Trzeci, czwarty i piąty element wybiera się spośród następujących dań:

  • jedzonych na surowo (namasumono),
  • gotowanych (nimono),
  • grillowanych (teppan),
  • wykorzystujących ryby, owoce morza i mięso przyrządzone na ruszcie (yakimono),
  • smażonych lub frytowanych na głębokim oleju (agemono),
  • marynowanych warzyw (tsukemono),
  • sałatkach z ryb i owoców morza (sunomono),
  • ryżu (gohanmono),
  • oraz sushi.

Poza wymienionymi grupami posiłków we Wrocławiu bez problemu zjemy także ramen, pierogi gyoza, sałatkę kimchi, zupę miso, krewetki teriyaki i mnóstwo innych dań.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska uważana jest za jedną z najpopularniejszych kuchni Europy, która ustępuje miejsca jedynie francuskim specjałom. Znana jest ze stosowania wielu przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, rozmaryn czy tymianek. W potrawach nie brakuje warzyw – cebuli, pomidorów, czosnku czy oliwek. Włosi słyną z potraw wykorzystujących owoce morza i ryby, a także rewelacyjnych makaronów. Do kulinarnych zwyczajów kraju należy czerpanie pełnymi garściami z sezonowych składników. Włoska kuchnia nie przewiduje ustępstw dotyczących zmiany składników czy też obniżenia ich jakości, ściśle trzyma się tradycji i zakłada stałe pory spożywania posiłków. Do najpopularniejszych włoskich potraw, z jakimi można się spotkać na wrocławskim Rynku należą spaghetti, pizza, lazania, zapiekane gnocchi, risotto i inne potrawy z bazujące na makaronie.

Kuchnia francuska

Specjały kuchni francuskiej różnią się w zależności od poszczególnych regionów występowania. Stereotypowo kojarzą się z ślimakami, żabimi udkami, pieczywem w postaci bagietek, serem oraz winem. Generalny podział żywności we Francji to kuchnia wysoka (haute cuisine) oraz nowa kuchnia (nouvelle cuisine). Pierwsza obejmuje eleganckie potrawy z wyższej półki przygotowywane przez wysokiej klasy kucharzy, druga stanowi nowy trend w gastronomii, oferujący lekkie, zdrowe i szybkie do przyrządzenia dania. Podobnie jak w Polsce, we Francji spożywa się trzy dania w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Spośród specjałów dostępnych w restauracjach we Wrocławiu znajdziemy quiche, słodkie i wytrawne tarty, crème brûlée i szeroki wybór pieczywa, wina musującego oraz croissantów.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to swoiste połączenie kuchni śródziemnomorskiej, potraw andaluzyjskich oraz potraw jedzonych przez ludy pasterskie. W kuchni północnej Hiszpanii dominują przede wszystkim wyłowione w Oceanie Atlantyckim ryby i owoce morza. Nie brakuje także przetworów z mleka, serów, ziemniaków, słodkiej kukurydzy i kapusty. Tradycyjnym deserem hiszpańskim na północy jest jabłecznik. Dla obszarów górskich charakterystyczne są potrawy, w których wykorzystuje się szynkę i kiełbasę, serwowane z duszoną fasolą. Wschodnia część kraju to przeważnie kuchnia śródziemnomorska z dominacją oliwek, ryżu, migdałów oraz owoców morza. W środkowej Hiszpanii natknąć się można na potrawy bazujące na dziczyźnie, bażantach oraz kuropatwach. Nie brakuje także dań z królika i wieprzowiny. Na deser zjada się natomiast przysmak nazywany toledańskimi marcepanami. We Wrocławiu znajdziemy następujące hiszpańskie przysmaki: paella, kalmary, ośmiorniczki, tortilla española, chorizo czy też szynka iberyjska.

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska dzieli się na cztery podstawowe kuchnie:

  • zachodu, nazywaną także kuchnią bombajską, gdzie najsłynniejszymi potrawami są kaczka po bombajsku oraz słynna bombajska chałwa;
  • północy, czyli regionu pozostającego pod ogromnym wpływem islamu, gdzie zakazane jest spożywanie wieprzowiny. Często zastępuje się ją mięsem z kurczaka, baraniną czy koziną. Nie brakuje także chlebków w postaci podpłomyków ćapatti oraz słynnego na cały świat curry, czyli mięsa duszonego w przyprawach i warzywach;
  • wschodu, gdzie dominują ryż, soczewica oraz ryby podawane na różne sposoby. Na deser we wschodnich Indiach zjada się słodkie dania z białego sera;
  • południa, gdzie panuje zakaz jedzenia wołowiny, wobec czego doskonale rozwinęła się tam kuchnia wegetariańska. Serwowane tam potrawy są przeważnie dość ostre; zjada się je przy pomocy palców prawej dłoni.

Kuchnia indyjska we Wrocławiu to przede wszystkim curry w wersji pomidorowej oraz z dodatkiem ciecierzycy. Nie brakuje także potraw takich, jak kurczak tikka masala, dal z grochu czy kurczak tandoori.

Kuchnia irlandzka

Dawną kuchnię irlandzką poznać można głównie dzięki tradycji ustnej oraz starym, domowym zapiskom. Najpopularniejszymi potrawami są dania z ziemniaków, mleka i jego przetworów, pszenicy oraz owsa. Nie brakuje także warzyw i mięsa. Dania irlandzkie dostępne w lokalach  gastronomicznych zaklasyfikować można jako kuchnię międzynarodową, natomiast w tych przyrządzanych w domach wykorzystuje się świeże, miejscowe składniki. Nie brakuje owsianki, podpłomyków, tworzonego z ziemniaków i kapusty colcannonu czy nieodzownego na czas Halloween ciasta ziemniaczano-jabłkowego. We Wrocławiu znajdziemy irlandzki gulasz z baraniny lub jagnięciny, coddle, champ, a do picia także tradycyjnego Guinnessa oraz Baileys Irish Cream.

Kuchnia niemiecka

Kuchnia znana z obfitych i tłustych potraw, wśród których niemal stereotypowe są dania serwowane z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Do narodowych posiłków zaliczyć można zupę z węgorza podawaną na wołowym rosole i golonkę serwowaną z kapustą bądź groszkiem puree. Niemcy słyną także z białych win wytwarzanych w dolinach Renu i Mozeli, Weisswursta, czyli białej kiełbasy z dodatkiem słodkiej musztardy, Rostbratwursta – kiełbasek przygotowanych na ruszcie oraz Hackbraten, czyli mięsa mielonego bogato zaprawianego czosnkiem. Nie brakuje także dań przygotowywanych z makaronu i klusek, gdzie prym wiodą  kluski gotowane na parze oraz w wersji pieczonej. Jednak najbardziej podstawowym produktem, którego w Niemczech znajdziemy aż 300 różnych rodzajów, jest chleb. Za zachodnią granicą znajdziemy chleby mieszane, ciemne, razowe, z dodatkiem ziemniaków, maślanki czy nawet witamin. Wśród tradycyjnych niemieckich potraw, które bez problemów dostaniemy w restauracjach zlokalizowanych w stolicy Dolnego Śląska, można wymienić bawarskie precle i sałatki, Currywurst, zupę serowo-śmietanową, golonkę w piwie czy też stek z rostbefu.

Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska słynie z mięsa wołowego oraz popularnych na całym świecie wzmacnianych win,takich jak porto oraz madera. W większość posiłków popularnych w Portugalii wykorzystuje się ryby i owoce morza. Narodową potrawą jest bacalhau, czyli solony dorsz przyrządzany podobno aż na 365 sposobów, z czego najczęściej spotkać się można z zapiekankami, kotletami, dorszem zapiekanym w cieście z owocami morza czy też pulpecikami z dorsza. W kraju popularne są także grillowane sardynki, rybne i warzywne gulasze oraz najróżniejsze zupy, spośród których prym wiedzie pełna kapusty zielona zupa caldo verde oraz sopa de pedra, czyli danie z fasoli, marchwi i innych warzyw. W Portugalii chętnie spożywa się także desery, spośród których szczególnym upodobaniem cieszy się arroz doze, czyli ryżowy pudding podawany z cynamonem, który spotkać można na świątecznych stołach w Boże Narodzenie. Do najsłynniejszych ciast zalicza się pastel de nata, czyli tartę z budyniem. Portugalczycy lubią także sery, które pozyskują z mleka owiec i kóz. Spożywa się je w formie deseru bądź przekąski między posiłkami. We Wrocławiu specjały kuchni portugalskiej znajdziemy między innymi w Peri-Peri.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska jest bardzo popularna w Polsce. Nie tylko ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo. Większą rolę gra tu wspólna historia obu państw oraz fakt, że w Polsce mieszka obecnie bardzo wiele rodzin ukraińskiego pochodzenia. Najsłynniejszą potrawą jest tam słynny barszcz ukraiński przygotowywany z buraków, fasoli, ziemniaków oraz kapusty kiszonej. Znane są także pierogi, które na Ukrainie nazywa się pielmeni. Wewnątrz znajduje się surowe mięso (siekane lub mielone), podsmażona cebula oraz porcja mleka. Zlepia się im nie tylko brzegi ciasta, ale także rogi, podobnie jak w tradycyjnych polskich uszkach. Na obiad bardzo często spożywa się żarkoje, czyli zapiekankę z wieprzowiny, ziemniaków i cebuli, którą przyrządza się w glinianym naczyniu. Popularna jest także zupa z wielu ryb znana jako ucha oraz niewielkie placuszki z piekarnika nazywane plackami hreczanymi. Na Ukranie spożywa się również dużo kukurydzy, z której wyrabia się niezwykle popularny w tym kraju deser – leguminę z mamałygi. Innym smakołykiem uwielbianym przez naszych wschodnich sąsiadów są buchty, czyli drożdżowe bułki nadziewane konfiturą. Wrocławskie lokale serwujące ukraińskie specjały z pewnością będą w stanie zaoferować rosół z kołdunami, barszcz ukraiński, pielmienie, warieniki, bliny na słodko i wytrawnie oraz czebureki.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska czerpie inspiracje z kuchni chińskiej i indyjskiej. Została jednak wzbogaconych o wiele lokalnych składników, takich jak trawya cytrynowa, imbir czy mleczko kokosowe. Dania kuchni tajskiej zaliczane są do najpikantniejszych i najbardziej aromatycznych wśród przysmaków pochodzących z innych zakątków Azji. Szczególnie charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni jest spożywanie owoców morza w postaci skorupiaków oraz słynnej pikantno-kwaśnej zupy z krewetek, w której znajdziemy też grzyby tom yam oraz mleczko kokosowe. Kuchnia tajska słynie również z najróżniejszych odmian curry, w którym serwuje się pieczone kaczki, homary, mięso w stylu malajskim lub birmańskim. Szukając tajskiej restauracji we Wrocławiu, możemy się nastawić na zjedzenie następujących specjałów: smażony makarony ryżowy, smażone curry, sajgonki, zupa na mleku kokosowym czy sałatka z mango.

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka jest niezwykle swobodna w kwestii łączenia najróżniejszych smaków i aromatów. Wynika to z lokalizacji kraju, który usytuowany jest na granicy tradycji kulinarnych Europy, Azji oraz Półwyspu Arabskiego. Turcja słynie przede wszystkim z oliwek i bakłażanów. Zakazane jest spożycie wieprzowiny, za to rekordy popularności zdobywa baranina, jagnięcina czy wołowina skrajana z pionowego rusztu, zwyczajowo znana jako döner kebab. W kraju znajdziemy także ogromny wybór pieczywa, a jego najchętniej wybieranym rodzajem jest wyrabiany z białej mąki, kwaskowaty chlebek nazywany ekmekiem. We Wrocławiu bez problemu znajdziemy lokal serwujący dania kuchni tureckiej, w tym kebab, koftę, hummus, lahmacum, falafel, moussakę czy pide.

We Wrocławiu nie brakuje także lokali ze zdrową, ekologiczną żywnością, barów sałatkowych, naleśnikarni, pierogarni, miejsc, gdzie dostaniemy każdą możliwą odmianę steka czy też znanych i popularnych sieci fastfoodów. Nie sposób nie zauważyć także restauracji serwujących kuchnię wegetariańską i wegańską, gdzie panuje zmienne menu, a kolejne przepisy wymyślane są niemal na poczekaniu przez kreatywnych szefów kuchni. Znajdziemy także knajpki specjalizujące się w jednej konkretnej potrawie, jak sushi bary, miejsca z krewetkami czy makaroniarnie.

A co w sytuacji, gdy na obiad zamarzy nam się… tradycyjna polska kuchnia? Wtedy wystarczy skierować się w stronę ul. Igielnej, znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku. Właśnie w tym spokojnym zakątku znajdziemy restaurację Okrasa serwującą wyśmienite dania kuchni polskiej.

Pozwól sobie na dobre jedzenie w centrum Wrocławia: poznaj menu restauracji Okrasa!

Tradycyjna polska kuchnia wzbogacona o receptury nowoczesnej kuchni europejskiej – takie specjały znajdziesz jedynie we wrocławskiej restauracji Okrasa! Oto przykładowe pozycje z naszego menu:

Przystawki

  • tradycyjny śledź bałtycki z cebulą i warzywami – 26 zł,
  • szaszłyk z grillowanych krewetek z sosem limetkowym – 32 zł,
  • befsztyk tatarski z polędwicy wołowej – 38 zł.
Befsztyk tatarski w restauracji Okrasa we Wrocławiu

Zupy

  • rosół domowy z makaronem i marchewką – 10 zł,
  • kwaśnica góralska z pieczonym żeberkiem – 14 zł,
  • krem z pieczonych buraków z serem solankowym i pestkami słonecznika – 15 zł.
Krem dyniowy w restauracji Okrasa we Wrocławiu

Sałatki

  • sałata grecka – pomidor, papryka, ogórek, czerwona cebula, oliwki, ser solankowy, oliwa – 29 zł,
  • sałata cesarska – sałata rzymska z grillowaną piersią kurczaka, czosnkowymi grzankami, serem emilgrana i sosem cezar – 33 zł,
  • sałata Okrasy z wątróbką i gruszką duszoną w miodzie i winie – delikatne liście sałat, wątróbka, gruszka duszona w miodzie i winie, ser blue, sos malinowy – 34 zł.

Makarony

  • spaghetti bolońskie – 24 zł,
  • penne z kurczakiem, prażonymi płatkami migdałów i zielonym kalafiorem – 35 zł,
  • czarne tagliatelle z krewetkami marynowanymi w ouzo, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu – 44 zł.

Pierogi

  • pierogi ruskie ze śmietaną lub boczkową okrasą – 19 zł,
  • pierogi z mięsem, omaszczone wędzonym boczkiem – 29 zł,
  • pierogi ze szpinakiem i sosem gorgonzola – 31 zł.
Pierogi ruskie w restauracji Okrasa we Wrocławiu

Dania z drobiu

  • filet z kurczaka faszerowany warzywami, zapiekany pod mozzarellą podany z karmelizowaną marchewką – 37 zł,
  • kacza pierś na puree z czerwonej kapusty, z pieczoną gruszką i sosem wiśniowym z trawą żubrową – 46 zł.

Dania z wołowiny

  • zraz śląski w sosie pieczeniowym, podany na modrej kapuście – 39 zł,
  • stek z polędwicy wołowej – 68 zł (180g) oraz 86 zł (250 g).

Dania z wieprzowiny

  • polski kotlet schabowy z kością, na parzybrodzie (parzybroda – kapusta zasmażana na wędzonym boczku) – 31 zł,
  • golonka pieczona w piwie, z duszoną, kminkową kapustą, musztardą i chrzanem – 47 zł.

Wszystkie dania zachwycają nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale też wyjątkowym aromatem i apetyczną formą. Pozostaje życzyć smacznego!